Decentrale ventilatie

Decentrale ventilatie is een vorm van ventilatie waarbij het toestel in de ruimte wordt geplaatst die geventileerd moet worden. Hierbij wordt een doorvoer doorheen de muur voorzien, om zo rechtstreeks verse lucht binnen te halen. Een decentraal toestel kan ook met warmte-terugwinning werken, waarbij het rendement hoger ligt dan dat van een C-systeem, en soms zelfs hoger dan dat van een D-systeem.

Deze toestellen vormen een alternatief voor een centraal systeem (type C of D), en lenen zich voor projecten waarbij het niet mogelijk is om een buizennetwerk te integreren. Met een decentraal systeem kan je de gewenste ruimte perfect ventileren zonder al te grote renovatiewerken.

Decentrale ventilatie als vochtbestrijder

Condensatie is één van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen, zoals met name schimmelvorming. Condensatie is meestal het gevolg van een te hoge vochtigheidsgraad in een ruimte, een typisch voorbeeld daarvan is een badkamer. Schimmel kan echter evengoed voorkomen in een slecht geventileerde slaapkamer.

Wij raden u aan om bij vochtproblemen beroep te doen op een specialist ter zake; die zal u steeds de gepaste oplossingen voor uw problemen kunnen aanreiken.

Om de hoge luchtvochtigheid in een ruimte aan te pakken is een goed ventilatiesysteem onontbeerlijk. Hierbij kan een decentraal systeem een goeie oplossing zijn, aangezien dit in de ruimte zelf geïnstalleerd wordt en de vochtige lucht snel en efficiënt afvoert. Een wellicht nog betere oplossing is om te kiezen voor een decentraal systeem met warmterecuperatie. Zo voer je de vochtige lucht af en komt er ook verse lucht binnen zonder dat er daarbij warmteverliezen optreden.

Vind een etp-verdeler in uw buurt

meest gestelde vragen

Andere vraag?

Hoort u het graag van één van onze experts?

Maak een afspraak