Centrale ventilatie

Centrale ventilatie is een systeem waarbij de ventilatie gedeeltelijk (Systeem C) of volledig (Systeem D) via een buizennetwerk en een ventilatiegroep gebeurt. Het belangrijkste bij een centraal ventilatiesysteem is dat de vervuilde lucht rechtstreeks wordt afgevoerd, zodat deze zich niet in andere ruimtes kan verspreiden. Hou er bij een centraal ventilatiesysteem rekening mee dat de toevoer steeds via droge ruimtes dient te gebeuren en de afvoer via vochtige ruimtes.

Door centrale ventilatie toe te passen in een woning heb je de mogelijkheid om tot een gecontroleerde ventilatie te komen en zo ongewenste luchtstromen te vermijden. Hiervoor is wel een volledig luchtdichte woning noodzakelijk.

Centrale ventilatie systeem C:

We spreken van centrale ventilatie type C als de luchttoevoer op een natuurlijke wijze verloopt, bvb via ventilatieroosters in de muur, en de luchtafvoer op een mechanische wijze.

De luchtafvoer kan vraag-gestuurd werken om zo het comfort en de ventilatiebehoefte te optimaliseren. De ventilatie-unit wordt daarbij aangestuurd door een aanwezigheidssensor en/of (?) een domoticasysteem, en een vochtigheidssensor. De ventilatie-unit type C van Elek Trends (C1250) beschikt standaard over een vochtigheidssensor, die voortdurend de afgevoerde lucht meet en het debiet tijdelijk verhoogt indien de vochtigheidsgraad te hoog wordt.

Centrale ventilatie systeem D:

Bij centrale ventilatie type D gebeurt zowel de toevoer als de afvoer op mechanische wijze. Het grote voordeel van dit systeem is dat het warmte-terugwinning mogelijk maakt. Dit gebeurt via een warmtewisselaar: de koude toevoerlucht wordt in de warmtewisselaar verwarmd door de warme afvoerlucht. Zo wordt het warmteverlies enorm beperkt. Het rendement van een goede warmtewisselaar ligt rond de 80-90%.

Een systeem D wordt ook wel balansventilatie genoemd, omdat idealiter het totale toevoerdebiet gelijk is aan het totale afvoerdebiet.

De belangrijkste voordelen van deze gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning zijn:

  • Onmiddellijke afvoer van vervuilde lucht en vocht naar buiten toe
  • Continue toevoer van verse lucht
  • Correcte ventilatie met de juiste hoeveelheid lucht, onafhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Lage energierekening door de warmterugwinning

Vind een etp-verdeler in uw buurt

meest gestelde vragen

Andere vraag?

Hoort u het graag van één van onze experts?

Maak een afspraak